Arv
Arvsprocessen handlar om hur en avlidens tillgångar fördelas till arvingarna. Här är en enkel sammanfattning:
- Dödsfall – När en person avlider startar arvsprocessen automatiskt.
- Bouppteckning – En lista över den avlidnes tillgångar och skulder görs och registreras hos Skatteverket.
- Förvaltning av dödsboet – Räkningar betalas, skulder regleras och eventuella tillgångar säljs om det behövs.
- Arvskifte – Arvingarna delar upp tillgångarna enligt lag eller testamente.
- Avslut av dödsboet – När allt är fördelat och klart upplöses dödsboet.
Här kan du läsa mer arvskifte processen.
Om ett testamente upptäcks sent, alltså efter att arvet redan har fördelats, kan det påverka arvsfördelningen. Här är vad som kan hända:
- Överklagan och ogiltigförklaring av arvskiftet – Arvingar eller testamentstagare kan begära att arvskiftet görs om om testamentet ändrar fördelningen av arvet.
- Juridisk prövning – Testamentets giltighet granskas. Om det är korrekt upprättat och giltigt enligt lag, ska det följas.
- Omfördelning av arvet – De som redan fått arv kan behöva återlämna eller ersätta en del av tillgångarna enligt testamentet. Om det inte går, kan ekonomisk ersättning krävas.
- Preskriptionstid – Det finns en tidsgräns för att klandra (invända mot) ett arvskifte. Vanligtvis är den tio år, men om testamentet dyker upp inom den tiden kan det fortfarande påverka arvet.
Om det finns ett testamente följs det i första hand, annars gäller arvsreglerna i ärvdabalken. Men om du misstänker att ett testamente kan finnas men inte har hittats, kan det vara bra att undersöka det innan arvskiftet genomförs.
Våra Partners

Plats for reklam

Plats för reklam